Énidő nélkül nem leszel egyensúlyban - hogyan teremtsd meg?

„Hónapok óta egy percem sincs magamra, csak megyek egész nap, de egyre azt érzem, hogy fogy az energiám, romlik a teljesítményem a munkahelyen, ideges vagyok otthon, nem tudok örülni semminek sem, stresszes vagyok, valami nagyon hiányzik…” Ne legyünk farizeusok, ilyen mondat – legalább egyszer az életben – minden ember szájából elhangzik.

Amikor ilyen mondatok jelennek meg egy ember életében, az semmi mást nem jelez, minthogy alig van befolyása a saját élete felett, mert leginkább külső elvárásoknak – munkahely, barátok, család –igyekszik megfelelni úgy, hogy közben lemond a saját szükségleteiről. S igen, az énidő az egyik olyan alapvető szükséglete az embernek, aminek állapota nagyban meghatározza a lelki/mentális/fizikai jólétet és a munkahelyi teljesítményt is.


Az énidő nem egyfajta úri muri vagy egoizmus, hanem az az idő, amikor valóban csak magaddal foglalkozol vagy olyan tevékenységeket végzel, amelyekkel senkinek sem kell megfelelned, amelyek nem kötelezők és időhöz kötöttek, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy csak önmagadra fókuszálj. Nagyon sok emberrel beszélek, akik életében nincsen jelent az önmagukkal való foglalkozás; igény van rá, de nem engedi meg magának, nem találja meg a helyét az életében, nem tudja mire vágyik. Újra és újra nekimegyünk a témának, nagy felelősséggel kísérem ezt a folyamatot akár az ülések között is.


Vagy nevezzük inkább ezt az időt a „nyugalom” idejének, amikor nem kell teljesíteni és elvárásoknak megfelelni?


Neked megvan erre a lehetőséged?


Gondold át, ha a válaszoddal pedig nem vagy elégedett, cselekedj 😊


Fogalmazd meg pontosan a célodat: mit is szeretnék igazán? Mennyre erős az elhatározásom? Ezekre a kérdésekre fontos őszinte válaszokat adni, mert ez adja meg az elköteleződés alapját. Enélkül nem tudsz tovább lépni.


Fogalmazd meg önmagad számára, hogy neked mit jelent az énidő és hogy miért van rá szükséged: ha pontosan ismered a szükségleteidet, akkor nagyobb eséllyel is tudod azokat kielégíteni.


Az aktuális élethelyzet átvilágítása: vedd elő a naptárad és akár több hétre visszamenőleg nézd át a tevékenységeid aszerint, hogy melyik mennyire fontos, melyik elengedhető, mire mennyi időt fordítasz. Légy őszinte magaddal, így mindent írj össze a munkán és a tanuláson kívül is; mennyit mobilozol, mennyit vagy fenn a közösségi oldalakon. Esetleg vannak olyan tevékenységeid, amik az időd viszik, de értékkel-haszonnal nem bírnak számodra? Kiderül majd, hogy mire mennyi órát fordítasz, mit kell és mit nem érdemes megtartani, de az is, hogy látod majd, hol folyik el az értékes idő.


Összegezd a fontos és nélkülözhetetlen tevékenységeidet, a többitől szabadulj meg: egyfajta tisztításról van szó ekkor, aminek eredménye, hogy megszabadulsz minden olyan tevékenységtől, vélt- vagy valós kötelezettségtől, ami az idődet és az energiádat rabolja, de jobbá nem teszi az életed.


Számolj és tervezz, de légy rugalmas: nézd meg, hogy milyen napszakokban és mennyi időd szabadult föl. Innentől már tényleg könnyen tudsz időt dedikálni saját magadra, csupán a tevékenységeidet kell okosan beírnod a naptáradba.


Összefoglalva

Az énidő alapszükségleted, amit megfelelő módon ki kell elégítened, ha szeretnél egyensúlyba kerülni. Ha ezt megadod magadnak, az életed összes területén pozitív változásokat tapasztalsz majd.