Ha jobbat szeretnél: az életed újratervezésének első lépései

Frissítve: feb 16

Egyik korábbi ügyfelem komoly problémával keresett meg: szeretett volna felmondani az aktuális munkahelyén. Demotiváló környezet, mérgező főnök. Egyebek már fizikai tünetei voltak a folyamatos stressz miatt, szorongása kivetült a privát életére is. Viszont nem csupán agresszív főnökétől rettegett, de mivel céljai helyett „csak” álmai voltak, a jövőjétől való félelem is bénítóan hatott rá. Mindemellett nem hitte el azt sem, hogy jobbat és jobbat érdemel.


Közös munkánk eredményeképpen bátorságát összeszedve felmondott, majd új állást keresett és talált is. Jelenleg második szakmai virágzását éli, ami jobbá tette nem csak a saját, de a családja életminőségét is.


Ne várd meg, amíg fájdalmat okoz egy élethelyzet, ne kényelmesedj el, hanem minden héten tedd föl magadnak a kérdést: hogyan érzem magam, a helyemen vagyok?


Mindenkinek joga van ahhoz, hogy kiteljesedhessen az életében – tehát neked is. Vagyis, ha szükséges, tervezd újra az életed – akár egy-egy részét, akár az egészet.


Amit nem kellene megvárnod: a szorongás, a krónikus stressz és a kiégés Az utóbbi időszak egyik legtöbbet emlegetett szava az „újratervezés”, szinte alig ismerünk olyan embert magunk körül, aki ne tervezné újra az életének egy-egy területét. A covid-19 erős katalizátora a változásnak. E percben talán te magad is sorra veszed, hogy mely területeken – karrier, magánélet, életmód, sport – szeretnél a jövőben kiteljesedni.

Az újratervezés folyamatát több tényező is beindíthatja; jöhet egy erős motivációvesztés, egy súlyos kiégés, egy hirtelen állásvesztés. Nem véletlen e felsorolás, mert sajnos az emberek döntő többsége akkor kezd el a jövőjén tervezetten vagy strukturáltan gondolkodni, amikor már nagyon fáj az adott helyzet, ami pedig kisugárzik az élete minden területére. Ha például rosszul érzed magad a munkádban – ahol az ébren töltött időd kétharmadát eltöltöd – akkor az megjelenik a házasságodban, a hálószobádban, a gyerekkel való játékodban vagy akár sportolás közben is. Szinte mindig ott lesz veled az érzés; a folyamatos hárítás, átkeretezés pedig iszonyatosan energiaigényes, fenntarthatatlan folyamat.


Pozitív motiváció Persze az adott életterület újratervezése mögött meghúzódhat pozitív motiváció is. Ez utóbbi sokkal kényelmesebb és szerethetőbb út; kényszerek és kötöttségek nélkül, stresszmentesen tervezni maga a főnyeremény. Ha minden nap foglalkozol magaddal néhány percet, vagyis, ha például felteszed magadnak


- a hogyan érzem magam?

- a helyemen vagyok?

- szükségem van valamire?

- hogyan szeretnék élni egy év múlva?


kérdéseket, akkor kisebb eséllyel érhetnek meglepetések, hiszen a preventív gondolkodásmód a jó megoldások és a siker egyik pillére. Maga az újratervezés folyamata nem csupán abban segít, hogy új célokat és életpályát tervezz magadnak, de segíti az önismereted és képet kapsz arról, hogy kik azok, akikre számíthatsz, milyen erőforrásaid vannak.


Van néhány olyan kérdés, amit mindenképpen fel kell tenned magadnak, mielőtt belevágsz:


1. Milyen erőforrások segíthetnek a folyamatban? Ekkor vedd számba, hogy milyen képességeid, készségeid vannak, milyen a kapcsolati tőkét és azt mire és hogyan tudod használni a céljaid elérése érdekében.

2. Tabumentesen ismerd meg, hogy milyen az aktuális élethelyzeted, vagyis mérd föl, mekkora a baj. Akár egy egyszerű táblázat segítségével, de tényszerű bizonyosságot kell szerezned az anyagi helyzetedről, adott esetben a veszteségeidről is, tedd láthatóvá a sikeredet s ne hunyj szemet a kudarcok felett sem. Ha sikerül negatív érzelmek és félelem nélkül ránézned erre a listára, jó úton jársz.

3. Határozd meg a céljaidat (ehhez itt találhatsz segítséget). Olyan célokat keress, amelyekért szívvel-lélekkel tudsz dolgozni akkor is, ha az odáig vezető út keménynek ígérkezik.

4. Készítsd el az akciótervet részcélok, mérföldkövek és határidők felállításával. Állj készen arra, hogy útközben változtatni is szükséges lehet, de ez nem a céljaid feladását jelenti.

5. Cselekedj, mert a céljaid elérése érdekében minden nap kell tenned egy valamit. Ha csak várod, hogy magától megtörténjen…


Az újratervezés folyamata sok mindenre megtanítja az embert; az alázat, a hála fogalma új értelmet nyerhet, ahogyan megtanulhat segítséget is kérni, ha elakad a folyamatban.


Légy bátor: ha kell, emeld föl a mobilod, írj emailt, használd a LinkedIn-t vagy a Facebook-ot. Vagy bízd magad egy coachra és könnyítsd meg az életed.


Ha elég bátor vagy ahhoz, hogy újratervezd azt életed, ha elkötelezett vagy magad és a változás felé, nézd meg az oldalamat és keress bizalommal! 🙂


Találj rá egy okot és csináld 😊


Fotó: Gerd Altmann/Pixabay

120 megtekintés0 hozzászólás