Mérgező emberek: hogyan küzdj meg velük?

Frissítve: márc 30

Mindannyian találkozhattunk már számunkra mérgező emberekkel. A toxikus ember az, aki áskálódik mögötted, minden létező eszközzel akadályozza az életed, elszívja az életerőd, az életed olyan színterein jelenik meg, ahol nagyon nincsen keresnivalója. Körülötted bárki mérgezővé válhat. Rokonod, barátod, ismerősöd, kollégád, főnököd. Vagy akár a példaképed is, sporttársad, csapattársad is.

A toxikus ember sokak fejében talán egyfajta, a félhomályos szoba sarkában gubbasztó ember képében jelenik meg. Van ilyen is. De az ilyen figura megjelenhet nagyon is látványosan; látszólag boldogan, frissen, energikusan, olykor szemkápráztatóan. Az online és a valóság első pár perce mindent elbír, de éles helyzetekben a pillanat milliomod része alatt lelepleződik.

A mérgező ember szélsőségesen énközpontú, elképesztően gravitál; minden energiát igyekszik elszívni másoktól. A legpatinásabb névjegykártya birtokosa is lehet olyan ember, akinek a jelenléte feszültséget kelt, aki összezavar, szemben veled és az érdekei mentén felemel, de neki hátat fordítva Sith Nagyúr módjára szívja el az erőd. Szinte észre sem veszed, csak minden nappal egyre gyengébb vagy. Megrendíti az önbizalmad és értékrended.

Miről ismerheted föl őket?

• énközpontúak • döbbenetesen alacsony az empátia szintjük • a manipuláció nagymesterei • nem adnak semmit, de mindent el akarnak venni • sosem kérnek bocsánatot • önkritikájuk látszólagos, a pozitív megerősítésre utaznak • fekete fényükkel nem csak másokat, hanem önmagukat is elvakítják • isten komplexussal jelennek meg minden helyzetben • folyamatosan ítélkeznek és kombinálnak • nem tisztelnek senkit • nem (vagy csak az érdekeik mentén) örülnek mások sikereinek

Nem akkor teszel rosszat magaddal, ha az ébredési folyamatod lassú – tegye fel a kezét, aki az énképviselet, a magas szintű önismeret császáraként jött a világra –, akkor van súlyos probléma és akkor hibázol, ha az esetleges jószándékú, esetleg erősebb jelzések ellenére sem teszel semmit.

Változtatni és kiállni nem könnyű. De az az igazság, hogy sem az asszertivitás, sem a nyílt és erősebb kommunikáció nem képes megváltoztatni egy ilyen embert, mint ahogyan az oroszlán sem tér át a vegán kosztra. S főleg: kinek van arra energiája, hogy folyamatosan hárítson, védekező állásba húzódjon?

Adódik az egymillió dolláros kérdés, hogy mit tehetsz az életed mérgező emberekkel?


Sok mindent írnak asszeritivásról, türelemről, lágy odafordulásról és a másik fél helyzetének megértéséről. Ez csak egy ideig „működik”, csak látszatmegoldásról van szó éppen a mérgező emberek jellemzői miatt. Megtévesztenek, átvernek és lerabolnak. Lehet kínlódni évekig, akár egy életen át.


Az egyetlen megoldás a kapcsolat lezárása és megszakítása.


Fotó: Michal Jarmoluk/Pixabay

55 megtekintés0 hozzászólás